9 Kasım 2015 Pazartesi

Mutlu olmanın püf noktaları


Mutlu  olmanın 7 yolu
Hepimiz daha mutlu yaşamak istiyoruz...Ama  çoğu zaman farklı şeylerde aradığımız mutluluğun kendi elimizde olduğunu unutuyoruz.Çoğumuzun mutlu bir hayat için-olmazsa olmaz- olarak tanımladığı şeyler,tüketim odaklı geçici bir mutluluk sağlayabiliyor.Ama ya sonrası? Tüketim bitince mutluluk bitiyor,tüketecek yeni şeyler arıyoruz.

Gelin bu çaresizliği yaşamayalım! Para,pul,yeni kıyafetler,yeni aşklar,yeni bir ev,yeni araba,yeni bir iş...Bunlar tabi ki hayatımızda olsun ama,mutluluğun tanımını tüketimde aramayalım.
Bu yazımda mutlu olmak için dünyevi şeylerden bağımsız olarak kendimizle ,iç dünyamızla ilgili konuları ele alacağım.
Mutlu olmanın sırları
1-Doğru nefes alın
Şaşırmış olabilirsiniz Ama yeterince oksijen almayan bir bedenin sağlıklı beslenmesi ve mutlu olması zordur.Özellikle beyin hücreleri oksijen yönünden zengin bir kanlanma ile beslenmez ise,mutluluk hormonu (serotonin) salgılaması zorlaşır.Ayrıca,doğru nefes almak tekniklerini bilmek ve uygulamakta mutluluk hormon salgılanmasını kolaylaştırır.
Kendinizi çok mutsuz ve depresif hissettiğiniz anlarda bol oksijen alabileceğiniz ortamlara gidin,kendinizle baş başa kalıp derin nefes alın.Bu basit egzersiz bile moodunuzun değişmesine yardımcı olacaktır.
2-Kendinizle konuşun
Yok deli değilsiniz merak etmeyin J Kendinizle konuşun demekle şunu kastediyorum; Bir ilişki,bir olay,bir diyalog,bir konu...Kısaca yaşamınızda yaptığınız ve yapmak zorunda olduğunuz tüm etkileşimler hakkında aslında ne düşündüğünüzü,neleri devam ettirip,neleri değiştirmeniz gerektiğini kendinizle sesli konuşarak belirleyin.Sanki başkasıyla sohbet ediyor gibi yapacağınız bu konuşma,bir süre sonra mutluluk ile ilgili sözlere dönüşecektir.
Bir örnekle açıklayayım; Bir ilişkiniz var,bu ilişkide sevgilinizi kırmamak adına (farkında olmadan) her şeye evet diyorsunuz...Evet dediğiniz şeyleri yapmak ise sizi aslında kötü hissettiriyor ve tanımlayamadığınız bir mutsuzluk yaşıyorsunuz...Eğer bu ilişkide’’ evet’’dediğiniz veya demek zorunda kaldığınız şeyler hakkında kendinizle konuşup yüzleşirseniz,sağlıklı bir mutluluk tanımı yapabilirsiniz.
3-Yargılamayı bırakın
İnsanın kendini ve diğer insanları yargılamasının en büyük nedeni kendini sevmemesidir.Kendine sevgisi ve saygısı düşük bir insan diğer insanların hata ve kabahatlerini acımasızca eleştirir.Toplumumuzda oldukça yaygın olan ön yargı ve yargı,kendini sevmeyen bireyler olmamızdan kaynaklanır.Kendini sevmeyen ve yargılayan insan ise,hoşgörülü değildir.Ben dahil,çoğumuzun farkında olmadığı bu yargılayıcı tutum ve davranışların farkında olmalı,kendimizi ve diğer insanları oldukları gibi kabul etmeliyiz.
4-Hayatınıza eğlence katın
Yine bir başka toplumsal sorunumuz olan anlamsız ve abartılı ciddiyet,mutlu bir hayatın önündeki engellerden birisi.
‘’Çok gülme,kahkaha atma!Şimdi eğlenmenin zamanı mı,el alem ne der?Ne sırıtıyosun!’’ gibi kalıplaşmış yasaklayıcı ifadeler bile toplum olarak eğlenmeyi ne kadar sınırladığımızın bir göstergesi değil mi?
İş,evlilik,aile,arkadaş gibi tüm yaşam ortamlarına eğlenceyi,gülmeyi,olumlu yaklaşımı,mizahı yerleştirmemiz gerekiyor.Mizahın ve eğlencenin olmadığı ortamlarda sevgi olmaz,anlayış olmaz,yaratıcılık olmaz...Hayatı gülümseyerek bakmak için mutluluktan daha güzel bir neden var mı?
5-Diğer insanları takdir edin
İnsanları eleştirip,olumsuzlukları,hataları yüzüne vurmayı severiz .Bu yaklaşım bize öfke,karşımızdakine utanç ve nefretten başka ne kazandırıyor? Böyle davranarak çözdüğünüz ve yoluna koyduğunuz bir ilişki veya olay var mı? Yok!
Gelin bu yaklaşımı hemen bugün değiştirelim!Eleştirilerimizi yapıcı temelde yapalım.Bir insanı veya bir durumu eleştirirken,’’sen’’ diye başlayan suçlayıcı cümleler yerine.’’ben’’diye başlayan duygu ve düşünce cümleleri kuralım.Örneğin; ‘’Bulaşık yıkamayı bilmiyosun!’’ gibi bir cümle yerine,’’Bulaşıkların yeterince iyi yıkanmadığını düşünüyorum.’’ Daha pozitif bir yaklaşımdır.
Diğer bir konu ise, başkalarını takdir etmek,bir jest karşısında teşekkür edebilmektir.Mutlu olmanın tüm yolları kendimizi ve başkalarını takdir edebilmekten geçer. ‘’Seninle gurur duyuyorum,teşekkür ederim,bu yaptığın çok anlamlı,emeklerinin farkındayım ‘’ ve benzeri takdir/teşekkür cümleleri ile başlayan diyaloglar sizi ve iletişim kurduğunuz insanı mutlu edecektir.
6-Etkin dinleyin
Etkin dinlemenin iletişim kaynaklı mutsuzluğu % 87 oranında azalttığını biliyor muydunuz? Eş,çocuk,arkada,anne,baba,iş arkadaşı özetle diyalog kurduğumuz tüm insanları gerçekten dinlemeliyiz.Etkin dinlemenin temel özellikleri şunlardır;
-Uygun beden dili
-Söz kesmemek
-Varsaymamak
-Cevaplamak için dinlememek
-Teyit soruları sormak( Söylediğinden şunu anlıyorum doğru anlamış mıyım?)
-Aksiyonların teyidi (Sizin ve  karşınızdaki insanın sorunun çözümü için yapması gerekenlerin uzlaşı temelinde belirlenmesi)
7-Negatif insanlardan uzak durun
Siz ne kadar hayata iyimser bir pencereden bakarsanız bakın,yakın çevrenizdeki insanlar negatifse,olumsuza odaklanıyorsa, mutlu olmanız çok zordur.Bu tür insanlarla iletişiminizi tamamen kesmelisiniz.Eğer bu insanlardan uzaklaşmanız imkansız ise,onların negatif tavırlarının farkında olup,iletişimi sınırlandırmak bir çözüm olabilir.
Özetle,mutluluğun sırları bir gizli formül değil...Sağlıklı ve kalıcı mutluluk için önce kendimizi ve ilişkilerimizi mutluluk temelinde ele almalı ve bizi mutsuz eden alanları değiştirmek için adım atmalıyız.
Sağlıklı ve mutlu bir hayat dilerim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.